Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Chapter 4 Planning (2022)

Free PDF Download of CBSE Business Studies Multiple Choice Questions for Class 12 with Answers Chapter 4 Planning. Business StudiesMCQs for Class 12 Chapter Wise with Answers PDF Download was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 12 Business Studies Planning MCQs Pdf with Answers to know their preparation level.

Planning Class 12 Business Studies MCQs Pdf

1. Name the function of management which involves setting objectives and developing appropriate courses of action to achieve these objectives.
(a) Directing
(b) Organising
(c) Planning
(d) Staffing

Answer

Answer: c

2. Which of the following is not a benefit of planning?
(a) Planning reduces overlapping and wasteful activities.
(b) Planning is a mental exercise.
(c) Planning provides directions.
(d) Planning reduces the risks of uncertainty.

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) Planning is a mental exercise (it is a feature of planning)

3. Which of the following is a benefit of planning?
(a) Helps in avoiding confusion and misunderstanding.
(b) Ensures clarity in thought and action.
(c) Useless and redundant activities are minimised or eliminated.
(d) All of the above.

Answer

Answer: d

4. Which of the following statements is not true with reference to planning?
(a) Planning is a pre-requisite for controlling.
(b) Planning does not lead to rigidity.
(c) Planning enables a manager to look ahead and anticipate changes.
(d) Planning facilitates co-ordination among departments and individuals in the organisation.

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) Planning does lead to rigidity.

5. What is known as the primary function of management?
(a) Controlling
(b) Organising
(c) Planning
(d) Staffing

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) Planning lays down the foundation for all other functions.

6. Which of the following is not a feature of planning?
(a) Planning is futuristic.
(b) Planning is pervasive.
(c) Planning establishes standards for controlling.
(d) Planning focuses on achieving objectives.

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) it is a point of importance; Planning establishes standards for controlling.

7. All other managerial functions are performed within the framework of the plans drawn. Identify the related feature of planning.
(a) Planning focuses on achieving objectives.
(b) Planning is pervasive.
(c) Planning is futuristic.
(d) Planning is primary function of management.

Answer/Explanation

Answer: d
Explanation:
(d) Planning is the basis for all other functions of management.

8. Planning requires logical and systematic thinking rather than guess work or wishful thinking. Identify the related feature of planning.
(a) Planning is futuristic.
(b) Planning is a mental exercise.
(c) Planning establishes standards for controlling.
(d) Planning focuses on achieving objectives.

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) Planning is basically an intellectual activity of rational thinking.

9. Planning cannot foresee everything, and thus, there may be obstacles to effective planning. Identify the related limitation of planning.
(a) Planning leads to rigidity.
(b) Planning may not work in a dynamic environment.
(c) Planning does not guarantee success.
(d) Planning reduces creativity.

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) in business environment, nothing is constant as it consists of a number of dimensions: economic, political, physical, legal and social dimensions.

10. It is not always true that just because a plan has worked before it will work again. Identify the related limitation of planning.
(a) Planning leads to rigidity.
(b) Planning reduces creativity.
(c) Planning may not work in a dynamic environment.
(d) Planning does not guarantee success.

Answer/Explanation

Answer: d
Explanation:
(d) there are so many other unknown factors to be considered.

11. Identify the correct sequence of steps involved in the planning process.
(a) Evaluating alternative courses, Identifying alternative course of actions, Setting objectives, Developing premises
(b) Setting objectives, Identifying alternative course of actions, Evaluating alternative courses, Developing premises
(c) Setting objectives, Developing premises, Identifying alternative course of actions, Evaluating alternative courses
(d) Setting objectives, Developing premises, Identifying alternative course of actions, Evaluating alternative courses

Answer

Answer: c

12. They represent the end point of planning.
(a) Rules
(b) Methods
(c) Objectives
(d) Policies

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) All other managerial activities are also directed towards achieving these objectives.

13. A strategy is derived from
(a) Policy
(b) Objective
(c) Method
(d) Rule

Answer/Explanation

Answer: b
Explanation:
(b) a strategy is a comprehensive plan devised for attaining organisational objectives.

14. A strategy is a comprehensive plan which will not include this dimension
(a) Determining long term objectives
(b) Adopting a particular course of action
(c) The ends which the management seeks to achieve by its operations
(d) Allocating resources necessary to achieve the objective

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) The ends which the management seeks to achieve by its operations – objective

15. They provide a basis for interpreting strategy, which is usually stated in general terms.
(a) Policies
(b) Procedures
(c) Objectives
(d) Programmes

Answer/Explanation

Answer: a
Explanation:
(a) Policies act as a guide to managerial action and decisions in the implementation . of strategy.

16. They detail the exact manner in which any work is to be performed.
(a) Rules
(b) Methods
(c) Procedures
(d) Programmes

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) procedures are specified in a chronological order

17. It helps to save time, money and effort, and increases efficiency.
(a) Procedure
(b) Programme
(c) Rule
(d) Method

Answer

Answer: d

18. It is a plan which quantifies future facts and figures.
(a) Procedure
(b) Programme
(c) Rule
(d) Budget

Answer/Explanation

Answer: d
Explanation:
(d) Budget is a numerical plan

19. Which of the following is not a standing plan?
(a) Policy
(b) Procedure
(c) Programme
(d) Rule

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) Programmes are specific and can be implemented only one time.

20. Which of the following is not a single use plan?
(a) Budget
(b) Programme
(c) Method
(d) All of the above

Answer/Explanation

Answer: c
Explanation:
(c) Methods can be used repetitively to perform routine jobs.

21. Micromax was India’s largest seller of mobile handsets. It launched low-cost Chinese manufacturing with some smart packaging and features like long-lasting batteries and dual-sim functionality to garner 20% market share in India’s value-conscious mobile handset market. Identify the two types of plans being described in the above lines.
(a) Strategy and objective
(b) Rule and Programme
(c) Programme and objective
(d) Method and objective

Answer/Explanation

Answer: a
Explanation:
(a) Strategy and objective

22. According to a survey, these days the young children have more power in purchasing decisions than ever before. The parents seek their kids’ opinions about all kinds of once-adult decisions, including where to go for dinner, what kind of car to buy, even what to wear,”. Therefore, the retailers are adapting to this by enhancing their kids’ sections. If the children want to shop in the store for their clothes, then there’s a greater chance the parent will also see something they want to buy as well. Identify the type of plan being described in the above lines.
(a) Programme
b) Method
(c) Strategy
(d) Rule

Answer

Answer: c

23. According to a survey of 250 consumer packaged goods (CPG) companies by a reputed
firm, 75% of brand owners say they’re going to spend significantly more on packaging as it is critical to their brand’s success.
Identify the type of plan being described in the above lines.
(a) Rule
(b) Programme
(c) Strategy
(d) Method

Answer

Answer: c

24. According to the World Health Organization, 39% of adults are overweight. Consequently in the U.K., a sugar tax was introduced in 2018 on beverages containing more than 5% sugar to curb sugar intake. Identify the type of plan being described in the above lines.
(a) Programme
(b) Method
(c) Strategy
(d) Rule

Answer

Answer: c

25. According to the Economic Survey, insights from behavioural economics can be strategically utilised to create an aspirational agenda for social change – from BBBP (Beti Bachao Beti Padhao) to BADLAVL (Beti Aapki Dhan Lakshmi Aur Vijay Lakshmi); from Swachh Bharat to Sundar Bharat; from ‘Give It Up’ for the LPG subsidy to ‘Think about the Subsidy’ and from tax evasion to tax compliance. Identify the type of plan being described in the above lines.
(a) Programme
(b) Method
(c) Strategy
(d) Rule

Answer

Answer: a

26. Shubham wants to increase the sale of his business by 15% in the next quarter. Identify the type of plan being described in the above lines.
(a) Method
(b) Objective
(c) Strategy
(d) Programme

Answer

Answer: b

27. Packaging is said to have the unique capacity to make products stand out in a crowded marketplace. Therefore, convenience of the consumer is at the top of mind of the marketers as they are focussing on developing packaging that’s easier to open, to protect against breakage, maintain freshness during delivery and keep a consistent look and feel across multiple channels. Identify the type of plan being described in the above lines.
(a) Programme
(b) Method
(c) Strategy
(d) Rule

Answer

Answer: c

28. Based on National Common Mobility Card standards, India’s first indigenously developed inter-operable transport card was launched in March 2019 to make travel across various modes convenient. Identify the type of plan being described in the above lines.
(a) Strategy
(b) Programme
(c) Method
(d) Rule

Answer

Answer: a

29. India is world’s third largest domestic aviation market. The government plans to make India a hub for financing aircraft purchases and leasing of planes. In order to promote this, the government has announced tax incentives, like tax deductions, for companies setting up business in IFSC for fifteen years. Identify the type of plan being described in the above lines.
(a) Method
(b) Strategy
(c) Programme
(d) Rule

Answer

Answer: b

30. The government has been doubling down on its efforts to switch to 100% electric vehicles by 2030. Many companies such as Tata Motors, Kinetic Motors, Maruti Suzuki and Hyundai Motors are all readying their EV models for a 2020 launch in order to support the plan. Identify the type of plan being described in the above lines.
(a) Method
(b) Strategy
(c) Programme
(d) Objective

Answer

Answer: b

31. In order to encourage technologies like artificial intelligence (AI), the internet of things (iot) and virtual reality (VR), the government is planning to launch a scheme to invite foreign companies through a transparent bidding process, to set up plants for manufacturing semi-conductors, solar photo voltaic cells, lithium cell batteries, solar electric charging vehicles, computer servers, and laptops in India.
Identify the type of plan being described in the above lines.
(a) Method
(b) Strategy
(c) Programme
(d) Objective

Answer

Answer: b

32. Ketan Enterprises adopts different ways to provide training to employees, like Job . Rotation, Coaching, Vestibule Training, Conference, Lecture Method and Role Playing. Identify the type of plan being described in the above lines.
(a) Method
(b) Strategy
(c) Programme
(d) Procedure

Answer

Answer: a

33. Swatch Ltd. plans to earn a 20% return on its investment in a new project. Identify the type of plan being described in the above lines.
(a) Method
(b) Strategy
(c) Programme
(d) Objective

Answer

Answer: d

34. Deepak is striving to earn a profit of 30% in the current financial year. Identify the type of plan being described in the above lines.
(a) Method
(b) Objective
(c) Strategy
(d) Programme

Answer

Answer: b

35. Name the type of budget which is prepared to determine the net cash position.
(a) Purchase budget
(b) Sales budget
(c) Cash budget
(d) Production budget

Answer

Answer: c

36. In 2019 alone, Swiggy has launched operations in 300 towns and cities. Swiggy follows a two-step sequence while expanding to a small town. First, it provides more laborious training to restaurants and delivery partners compared to their counterparts in the city. Second, it focuses on building scale in operations and increase the restaurant’s reach to a larger base of consumers, including optimizing kitchens, resource planning among others. Identify the type of plan being described in the above lines.
(a) Method
(b) Strategy
(c) Programme
(d) Procedure

Answer

Answer: b

We hope the given Business Studies MCQs for Class 12 with Answers Chapter 4 Planning will help you. If you have any query regarding CBSE Class 12 Business Studies Planning MCQs Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Top Articles

Latest Posts

Article information

Author: Nathanial Hackett

Last Updated: 10/16/2022

Views: 6357

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanial Hackett

Birthday: 1997-10-09

Address: Apt. 935 264 Abshire Canyon, South Nerissachester, NM 01800

Phone: +9752624861224

Job: Forward Technology Assistant

Hobby: Listening to music, Shopping, Vacation, Baton twirling, Flower arranging, Blacksmithing, Do it yourself

Introduction: My name is Nathanial Hackett, I am a lovely, curious, smiling, lively, thoughtful, courageous, lively person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.