Virtuele teambuilding-activiteiten: Voordelen en 16 ideeën | G-P (2023)

Virtuele teambuilding-activiteiten: Voordelen en 16 ideeën | G-P (1)

Veel teams, vooral internationale, zijn volledig op afstand. Hoewel werken op afstand veel voordelen en beloningen heeft, kan het werknemers soms een geïsoleerd gevoel geven. Zonder consistente persoonlijke interactie kunnen ze moeite hebben om contact te maken met uw bedrijf of het gevoel hebben dat ze niemand hebben om hun uitdagingen en triomfen op de werkplek mee te delen.

Om cohesie op te bouwen en het gevoel van isolement van werknemers te verminderen, kan uw bedrijf overwegen virtuele activiteiten te gebruiken om persoonlijke interacties te simuleren. Teambuildingactiviteiten op afstand bieden leuke, rustige manieren om een deel van de teamgeest te creëren die zich van nature ontwikkelt in een persoonlijke kantooromgeving.

Om je te helpen hebben we deze gids vol ideeën voor teambuilding op het werk samengesteld. Voel je vrij om de opties te kiezen die goed passen bij de cultuur en voorkeuren van je team.

Teambuilding op afstand omvat het bevorderen van eenheid en een gemeenschappelijk doel onder uw gedistribueerde internationale teams - vaak door middel van speciaal ontworpen activiteiten.

Teambuilding kan al bij de onboarding beginnen. Zodra u uw nieuwe medewerkers hebt geselecteerd en hun contracten hebt geformaliseerd, wilt u dat ze zich welkom en ondersteund voelen. U kunt beginnen door ze de informatie en begeleiding te geven die ze nodig hebben, waardoor de overgang naar hun nieuwe rol soepeler verloopt.

Als uw nieuwe medewerkers eenmaal zijn ingeburgerd, wilt u waarschijnlijk meer geformaliseerde strategieën voor teambuilding op afstand implementeren. Deze omvatten vaak gestructureerde activiteiten zoals korte virtuele ijsbrekers, evenementen en andere kennismakingsoefeningen. Met een beetje creativiteit en hard werken kun je dezelfde kameraadschap koesteren die je zou aanmoedigen in een persoonlijke setting.

Virtuele teambuilding-activiteiten: Voordelen en 16 ideeën | G-P (3)

Wat is het belang van teambuildingactiviteiten voor uw groeiende bedrijf? Virtuele teambuilding-oefeningen helpen uw teams zich zelfverzekerder en comfortabeler te voelen bij het samenwerken. Ze bieden uw medewerkers een veilige omgeving om zich uit te drukken op een manier die hun beste werk aanmoedigt en promoot.

Laten we een paar voordelen van teambuildingactiviteiten voor werk nader bekijken.

1. Productiviteit

Teambuildingactiviteiten verhogen de productiviteit door de eenheid en betrokkenheid binnen uw gedistribueerde teams te vergroten. Wanneer uw medewerkers een gemeenschappelijk doel hebben, werken ze harmonieuzer samen.

Volgens het Amerikaanse managementconsultancybedrijf Gallup bijvoorbeeld, teams die tot de top behoren 25 procent voor medewerkersbetrokkenheid zijn typisch 14 procent productiever dan teams die onderaan staan 25 procent.

Wanneer uw werknemers goed met elkaar overweg kunnen, zullen ze zich waarschijnlijk meer op hun gemak voelen om hulp te vragen en meer bereid zijn om mee te helpen bij cruciale projecten. Als ze allemaal een duidelijke gedeelde richting hebben en een sterk gevoel voor de doelstellingen van uw bedrijf hebben, kunnen ze efficiënter samenwerken. Beide resultaten verhogen de productiviteit van uw bedrijf.

2. Positiviteit

Teamactiviteiten op afstand zorgen voor een positieve sfeer door teamgeest en kameraadschap te bevorderen. Wanneer uw bedrijf teambuildingactiviteiten en evenementen op afstand leidt, krijgen werknemers de kans om op een andere manier met elkaar om te gaan. Ze kunnen meer persoonlijke en op plezier gerichte interacties hebben dan ze noodzakelijkerwijs zouden ervaren tijdens een typische werkdag.

Om deze redenen stimuleren de juiste teambuilding-oefeningen de positiviteit en betrokkenheid in uw teams. Ze kunnen uw werknemers enthousiaster maken om op afstand te werken en ze helpen zich gelukkiger en productiever te voelen.

3. Moreel

De mate van positiviteit in uw teams heeft een directe invloed op het moreel van de werknemers. Wanneer werknemers weten dat ze positieve relaties op het werk hebben waarop ze kunnen steunen wanneer dat nodig is, stijgt hun moreel meestal. Teambuildingactiviteiten helpen bij het creëren en ontwikkelen van die moreelverhogende relaties.

Uw bedrijf kan het moreel ook verhogen door teambuilding door vriendelijke wedstrijden te houden voor leuke prijzen. U kunt bijvoorbeeld overwegen om werknemers- of team van de maand-awards in te stellen of prijzen uit te reiken voor teamproductiviteit. Het ontvangen van deze positieve erkenning helpt medewerkers zich goed te voelen over hun werk en ernaar te streven nog meer te verbeteren.

4. Diverse relaties

Virtuele teambuilding-activiteiten: Voordelen en 16 ideeën | G-P (4)

Wanneer werknemers deelnemen aan teambuildingactiviteiten, vormen ze vaak meer diverse relaties dan ze zich anders op het werk hadden gewaagd.

In ons recente onderzoek van 1.250 werknemers aan de overkant 15 landen, 58 procent van de ondervraagde werknemers noemde teamdiversiteit het belangrijkste voordeel van het werken in een wereldwijd team. Toch vormen werknemers vaak alleen werkrelaties met hun naaste contacten, en werken op afstand versterkt dit probleem alleen maar.

Door uw virtuele teambuildingactiviteiten open te stellen voor een breder publiek, kunt u werknemers aanmoedigen om hun relaties te diversifiëren. Terwijl uw teamleden lachen en ervaringen delen met een breed scala aan mensen, zullen ze duurzame relaties aangaan. Die relaties zullen hen goed van pas komen wanneer ze moeten communiceren met medewerkers buiten hun directe kringen.

5. Innovatie

Teambuilding bevordert innovatie door middel van oefeningen om uw medewerkers op spannende nieuwe manieren aan het denken te zetten.

Wanneer uw teambuildingactiviteiten op de werkplek mensen van verschillende afdelingen en met verschillende denkrichtingen samenbrengen, kunnen ze elkaars ideeën versterken om winstgevende groei en nieuwe perspectieven te bevorderen. Het samenbrengen van mensen voor teambuilding leidt ook vaak tot brainstormsessies die resulteren in vernieuwende ideeën.

Virtuele teambuilding-activiteiten: Voordelen en 16 ideeën | G-P (5)

Voordat u teambuildingoefeningen in uw virtuele werkplek kunt opnemen, moet u van tevoren een strategie bedenken. Zorg ervoor dat u over alle plannen en hulpmiddelen beschikt die u nodig hebt om uw activiteiten tot een succes te maken. Hier zijn enkele van de bronnen die u waarschijnlijk nodig zult hebben::

 • Een leider: De eerste stap is het selecteren van een leider die de teambuilding kan organiseren en aansturen. Een toegewijde leider kan deelname aanmoedigen en de groep naar het gewenste resultaat leiden. Deze persoon kan ook model staan en enthousiasme opwekken voor de activiteit.
 • Een schedel: Als je eenmaal een leider hebt, heb je een evenementenschema nodig om ervoor te zorgen dat je teams weten wat er wanneer zal gebeuren. Het schema kan zo simpel zijn als: 15 minuten geblokkeerd voor een paar ijsbrekervragen onder nieuwe teamleden. U kunt ook regelmatig videoconferentievergaderingen voor uw teams organiseren, of uw opendeurbeleid aanvullen met geplande inloopuren voor mogelijkheden om te chatten en ideeën uit te wisselen, misschien maandelijks of driemaandelijks.
 • Videochatplatform: Om conversatie en betrokkenheid tijdens teambuildings te vergemakkelijken, heb je een videochatplatform van hoge kwaliteit nodig. Zoom en Google Meet zijn twee populaire opties voor meetups met meerdere deelnemers. Kies een platform dat bij uw budget past en intuïtief is voor medewerkers om te leren. Zorg ervoor dat het ook wordt geleverd met de functies die u nodig hebt, zoals brainstormruimten of chatmogelijkheden, om uw teambuildingoefeningen op afstand tot een succes te maken.
 • Berichtenplatform: Uw bedrijf zal waarschijnlijk een berichtenplatform willen overwegen als alternatief communicatiekanaal. Er zijn veel samenwerkingsplatforms beschikbaar , elk met unieke kenmerken en voordelen. Opties zoals Slack geven je speciale kanalen voor specifieke teamgesprekken, terwijl oplossingen zoals Microsoft Teams videogesprekken, audiogesprekken, chatmogelijkheden en samenwerkingstools combineren in één enkel platform.

16 ideeën voor virtuele teambuilding

Dit zijn onze favoriete virtuele ideeën voor teambuilding op het werk. We hebben deze suggesties in categorieën ingedeeld, zodat u gemakkelijk het type activiteit kunt kiezen dat het beste aansluit bij de doelstellingen van uw team.

Virtuele ijsbreker vragen en activiteiten

Virtuele ijsbrekers zijn een uitstekende optie voor de vroege onboardingfase. Ze bieden een leuke, low-stakes manier om nieuwe medewerkers te helpen andere teamleden sneller te leren kennen.

Voor ijsbrekeractiviteiten kun je een paar eenvoudige virtuele teamspelletjes op de werkplek zoals deze overwegen:

 • Levensverhaal in vijf minuten: Stuur voor deze activiteit uw teamleden in tweetallen naar de brainstormruimten. De paren moeten om de beurt in vijf minuten hun complete levensverhaal vertellen. Breng de paren dan terug naar de volledige groep. Alle deelnemers moeten dan om de beurt hun partners voorstellen aan de groep.
 • Twee waarheden en een leugen: In dit populaire ijsbrekerspel vertelt elke medewerker twee echte persoonlijke feiten en één leugen, zoals "Ik heb drie zussen, ik ben opgegroeid op een boerderij en mijn favoriete sportteam is Manchester United." Vervolgens proberen de andere medewerkers te raden welke beweringen waar zijn en welke niet.
 • Speurtocht: Voor deze optie moet uw teamleider wat werk van tevoren doen. De leider van de activiteit moet verschillende algemene feiten over de deelnemende werknemers opvragen en opsommen. De lijst kan bijvoorbeeld luiden: "Eén persoon heeft een masterdiploma", "Eén persoon heeft vier honden", "Eén persoon is naar 100 verschillende landen”, enzovoort. Vervolgens moeten de medewerkers tijdens de activiteit elkaar om de beurt vragen stellen totdat ze de persoon hebben gevonden die aan elke beschrijving voldoet.
 • Geboortekaart: Voor deze optie wil je een wereldkaart zoeken en deze delen met alle deelnemers. Laat je teamleden virtuele spelden op de kaart zetten om hun geboorteplaats aan te geven. Laat de deelnemers dan rondgaan en iets vertellen dat ze leuk vinden of interessant vinden over waar ze zijn geboren.
 • Persoonlijkheid Pictionary: Laat al uw teamleden vier of vijf eenvoudige afbeeldingen tekenen die zichzelf en hun levens- of werkplekdoelen vertegenwoordigen. Ga dan rond en laat de medewerkers beschrijven wat de foto's voor hen betekenen.

Virtuele teambuilding evenementen

Virtuele teambuildingevenementen zijn vaak meer gestructureerd en uitgebreid dan eenvoudige ijsbrekeroefeningen. Laten we een paar voorbeelden bekijken:

 • Trivia-avonden: Trivia-avonden zijn uitstekende manieren voor uw medewerkers om plezier te hebben, elkaar te leren kennen en elkaar te verbazen met hun kennis van obscure feiten. Wijs een evenementleider aan om trivia-vragen te selecteren en de wedstrijd te modereren. Laat medewerkers vervolgens in teams verdelen. Stel de trivia-vragen één voor één en stuur de teams naar brainstormruimten om hun antwoorden te bespreken. Het team dat de meeste punten verzamelt, zou een prijs moeten ontvangen - denk aan beloningen zoals kleine cadeaubonnen of een extra half uur vrij tijdens de week.
 • Spelavonden: Als je uit trivia wilt stappen, kun je vrijwel elk spel opnemen in een virtuele teamspelavond op de werkplek. Probeer een avond te organiseren voor virtuele Pictionary, een virtueel moordmysterie, een virtuele escape room of virtuele bordspellen. U kunt ook een virtuele spelsite zoals Jackbox Games gebruiken om uw teamleden aan het lachen te maken en elkaar beter te leren kennen.
 • Filmavonden: Filmavonden zijn ideaal wanneer u een leuk en minder inspannend teambuildingevenement wilt plannen. Plan eenvoudig een tijdstip waarop uw medewerkers samenkomen op uw videochatplatform en een film naar keuze kijken. Om de betrokkenheid te vergroten, kunt u ze van tevoren op hun favoriete films laten stemmen.
 • Verjaardagsfeestjes: Overweeg om verjaardagen van werknemers te erkennen met virtuele teamevenementen. Neem een half uur van uw werkdag om elk teamlid te vieren met een virtueel spel of een kans voor werknemers om te chatten. Moedig medewerkers aan om te eten en te drinken terwijl ze aanwezig zijn. U kunt overwegen om ze voor deze evenementen online cadeaubonnen te sturen naar lokale bezorgrestaurants.
 • Feestdagen: U kunt de verjaardagsfeestjes ook uitbreiden naar andere feestdagen die gevierd worden in de landen van uw wereldwijde team. Overweeg virtuele bijeenkomsten in kostuum of schmink voor vakanties zoals Halloween of Día de Muertos. Of breng uw medewerkers virtueel samen om te eten, drinken en kletsen voordat ze vertrekken naar hun kerst- of nieuwe maanjaarsvakantie.

Watercooler teambuilding activiteiten op afstand

Virtuele teambuilding-activiteiten: Voordelen en 16 ideeën | G-P (6)

Watercooler-teambuildingactiviteiten zijn meestal gericht op persoonlijk nieuws of chats over actuele gebeurtenissen. Voor deze activiteiten wilt u informele, kom-en-go, virtuele vergaderingen met lage druk creëren die werknemers kunnen bijwonen wanneer ze willen. U kunt voor deze gelegenheden virtuele vergaderruimten gebruiken of groepschats opzetten.

Hier zijn een paar ideeën:

 • Maandelijkse inhaalslag: Mogelijk hebt u al een-op-eenvergaderingen om werkonderwerpen met uw werknemers te bespreken. Overweeg echter ook om iets meer informeel en teamgericht op te zetten. U kunt het gesprek leiden door medewerkers te vragen wat er in hun leven speelt. Zorg ervoor dat u het gesprek luchtig houdt, zodat werknemers zich aangemoedigd voelen in plaats van onder druk gezet om te delen.
 • Wekelijkse sportavonden of vertoningen van tv-programma's: Om de betrokkenheid van medewerkers en de teamgeest te vergroten, kan uw bedrijf overwegen virtuele vertoningen van populaire shows of sportevenementen op te zetten. Je kunt teamleden laten stemmen over welke show ze moeten bekijken of welk team ze moeten volgen. Overweeg om meer dan één optionele gebeurtenis op te zetten als uw groep verdeelde belangen heeft. Moedig chatten op een natuurlijke manier aan tijdens de bezichtigingen.
 • Koffie- of theepauzes: Uw bedrijf zou ook kunnen overwegen om tweewekelijkse of maandelijkse drankpauzes in te voeren als een manier om virtuele werknemers bij elkaar te krijgen om te chatten. Medewerkers kunnen op hun locatie drankjes brouwen en vervolgens virtueel bijeenkomen om te praten over wat er nieuw is.

Virtuele groepsbouwoefeningen

Virtuele teambuildingsoefeningen vereisen vaak meer betrokken, gecoördineerde en complexe samenwerking. Hier zijn een paar ideeën om u te helpen collegialiteit, cohesie en eenheid onder uw externe teamleden op te bouwen:

 • Virtuele teamuitjes: Overweeg om uw teams samen excursies te laten maken, zelfs op afstand. Als u een interessant cultureel of historisch monument in uw omgeving heeft, zoals een kunstmuseum of historische site, overweeg dan om een virtuele rondleiding te geven voor uw collega's op afstand. In ruil daarvoor kunt u uw medewerkers laten inschrijven om als virtuele gids te dienen voor de unieke bezienswaardigheden op hun locaties. Of laat uw teamleden zich verkleden en speciaal voedsel eten voor een virtuele reis naar een beroemde locatie zoals Parijs of Hawaï.
 • Virtuele clubs: Overweeg om groepen met gemeenschappelijke belangen op te richten, zoals boeken-, debat-, knutsel- of schaakclubs. Deze teambuildingclubs stellen werknemers in staat hun relaties te versterken door middel van gedeelde hobby's en interesses.
 • Peer-to-peer leergroepen: Teamleden virtueel bij elkaar brengen om van elkaar te leren kan ongelooflijk waardevol zijn. Overweeg om werknemers in kleine virtuele groepen samen te laten komen om nieuwe vaardigheden te delen en nauwere werkrelaties te ontwikkelen.

Als u klaar bent om uw bedrijf internationaal op te schalen, laat Globalization Partners wees uw bron voor deskundig advies en ondersteuning. Maak gebruik van ons wereldwijde werkgelegenheidsplatform om met slechts een paar klikken salarisadministratie aan te nemen, aan boord te nemen en in te stellen. Onze AI-gestuurde technologie versnelt de juridische, HR- en nalevingstaken die vaak de wereldwijde groei van bedrijven belemmeren, zodat u zich kunt concentreren op het opbouwen van uw internationale externe teams.

Kijk voor meer handige tips op eBook van ons wereldwijde team op afstand of onze blogpost over onboarding en het managen van teams op afstand .

Vraag een voorstel aan vandaag, of Neem contact op voor meer informatie over het inhuren en beheren van virtuele teams met ons wereldwijde werkgelegenheidsplatform.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Ray Christiansen

Last Updated: 01/09/2023

Views: 6396

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Ray Christiansen

Birthday: 1998-05-04

Address: Apt. 814 34339 Sauer Islands, Hirtheville, GA 02446-8771

Phone: +337636892828

Job: Lead Hospitality Designer

Hobby: Urban exploration, Tai chi, Lockpicking, Fashion, Gunsmithing, Pottery, Geocaching

Introduction: My name is Ray Christiansen, I am a fair, good, cute, gentle, vast, glamorous, excited person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.